Растеж и Развитие на бебето!

imageРастежът и развитието на бебето през първата година от живота му са изключително важни за по-нататъшното му израстване. Следете редовно развитието на бебето при личния лекар или педиатъра, те трябва да бъдат вашият основен пътеводител за необходимите грижи, които са нужни на бебето за неговото естествено развитие и растеж.

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Развитие на Бебето От 0 до 2 Месеца – през първите дни след раждането се забелязва загуба в теглото на бебето, което е съвсем нормално, тъй като има загуби от уринирането, дефекацията, недостатъчен прием на храна. Някъде около 10-ия ден бебето възвръща теглото си, което е имало при раждането. Обикновено през първите месеци от живота си бебето наддава по 25 -30гр. на ден, това е около 150 – 200гр. за една седмица, добре е да проверявате теглото на бебето поне еднократно в месеца.

Кърмените бебета увеличават своето тегло по-бързо от тези, които се хранят с адаптирани млека.

През първите два месеца бебетата спят през по-голямата част от времето. Те могат да виждат предмети, които са на разстояние от очите им 15 – 30см. Бебето чува шумове, звуци, успокоява се най-вече от гласа на майка си, приятно му е да слуша и други близки от обкръжението му. Важни са емоционалните контакти с новороденото, нежно говорене, гушкане, пеене, допиране до вашата кожа и т.н.

Често пъти при бебетата на 2-ия, 3-ия ден след раждането се появява „жълтеница”, която е по-силно изразена по лицето и видимите лигавици, продължава приблизително от 3 до 7 дни.

Съвсем в началото бебетата уринират по-рядко, а урината е почти безцветна, след това уринирането зачестява около 15 – 20 пъти на денонощие и придобива нормалния си цвят.

През 2-ия месец бебето е доста по-активно – заспива по-лесно, а сънят е по-спокоен. Може да повдига лекичко глава, докато лежи по коремче. Хваща предмет, който му се подава в ръчичка, най-вече пръстът на мама, тати. Разпознава майка си, усмихва и се.

Развитие на Бебето от 3 до 4 Месеца – промените в бебето са по-значителни, то е станало по-активно, по-любопитно, търси по-голямо внимание. Може по-координирано да движи главичка, ръчички и крачета. Може да задържа главата си. Все още не може да преценява разстоянието до даден предмет, но посяга към предмета или играчката, която му подавате. Ако играчката не е голяма, а в достъпен, подходящ размер бебето ще я хване здраво. Когато му говорят, то отваря широко очички и се усмихва. Може да фокусира погледа си върху играчка, да приближи ръцете към лицето си, да ги пъха в уста.

На 4-ри месеца бебето може само да се обръща от гръб на корем – ако се наложи да го оставите само за малко, добре се погрижете да няма от къде да падне. Не го оставяйте само без наблюдение – опасно е.

Хората, които заобикалят бебето за него стават много приятни и интересни.

Развитие на бебето от 5 до 6 Месеца – любопитството на бебето към всичко, което го заобикаля расте, следи предметите, иска да ги пипне, да сложи всичко в устата си. Опитва се, но и се справя да седне самичко, но бързо се уморява, ако няма къде да се облегне.

Движенията му стават по-енергични – хваща играчка с две ръце, в шестия месец се справя с едната ръка, като може да мести играчката от едната в другата ръка. Осъзнава и разбира от къде идва говорът, звуците, които чува и вперва очи в тази посока. Различава близките си хора от непознати, дарява хората от обкръжението си със усмивки, смях, издава радостни звуци.

Развитие на бебето през 7-ия и 8–ия месец – на бебето вече не му убягват от погледа и по-далечни предмети, които се стреми да стигне и хване с пълзене. Може да седи стабилно, да се навежда напред. може да държи по една играчка и в двете ръце, то търси вниманието и близостта на възрастния и иска да си играят заедно. Опитва се да изговоря звуци и да повтаря звуците, които чува. Откликва, когато го повикате с неговото име, забелязва, когато майка му излиза и се сърди.

Развитие на бебето през 9-ия и 10-ия месец – без чужда помощ бебето може да седи, да ляга, да пълзи. Дори в началото на 9-ия месец, може да се изправя на крачета, като ви държи за ръката и да се опита да направи първите си крачки. Вече може да задържа предмети с палец и показалец, може да взима и да поддава играчки. Казва някои думички – мама, тати, не, и др. Пляска с ръчички, маха за довиждане.

Развитие на бебето през 11-ия и 12-ия месец – обикновено към навършване на първата си годинка, детето може да ходи с чужда помощ или самостоятелно, но ще се случва често да пада, затова бъдете винаги нащрек. Необходимо му е свободно и безопасно място, където да се движи спокойно, постарайте се да няма остри ръбове, опасни предмети и т.н. то ще иска да пипне всичко, до което се добере, така че, ако имате ценни вещи приберете ги. Вече може да казва около десетина думички и разбира тяхното значение, може да разглежда книжка, като прелиства страниците и.

През първата година от живота си детето увеличава ръста си с около 25см. и утроява теглото си.

Растеж и Развитие на бебето! – http://www.setbol.com20140715-225051-82251435.jpg

Вашият коментар